Ny handlingsplan

Useriøse aktører i varebilbransjen: Skjulte nettverk, svart arbeid og store merkevarer. Regjeringen tar grep! Les her.

Varebilbransjen i Norge preges i økende grad av useriøse aktører som utnytter systemet, undergraver arbeidsvilkår og setter trafikksikkerheten i fare. En omfattende etterforskning i Oslo – kjent som Operasjon Eksos – avslørte et mørkt bakteppe i bud- og varetransport, med koblinger til kjente aktører som Ikea, Elkjøp og Power. Vi håper at regjeringens nye handlingsplan vil være med på å endre dette. I tillegg har vi mobilitetspakken fra EU som også vil være med på å endre på dette. Du kan lese mer om dette på vegvesen.no

Svart arbeid og skatteunndragelse i Oslo

Etterforskningen avdekket at flere transportselskaper i Oslo hadde drevet med systematisk skatteunndragelse, fiktiv fakturering og svart arbeid. Store varehus hadde inngått avtaler med firmaer som Mavi Logistikk, som igjen benyttet et nettverk av underleverandører – mange uten ansatte eller reelle drift.

Blant annet ble sjåfører hyret gjennom enkeltpersonforetak og fiktive selskaper, og betalt kontant uten arbeidskontrakt, skatt eller trygdeytelser. En daglig leder ble dømt til over tre års fengsel for sin rolle i svindelen, og myndighetene beskriver nettverket som organisert arbeidslivskriminalitet.

Hvordan store kjeder ble involvert

Kjeder som Ikea og Elkjøp benyttet seg av transporttjenester gjennom flere ledd med underleverandører, og hadde i utgangspunktet liten oversikt over hvem som faktisk utførte leveransene. Dette viser hvordan manglende kontroll i leverandørkjeder kan føre til at selv seriøse selskaper indirekte støtter kriminell virksomhet.

Konsekvenser for bransjen og samfunnet

Denne typen virksomhet skader ikke bare sjåførene som blir utnyttet, men også:

  • Seriøse konkurrenter som taper på uredelig konkurranse
  • Skattebetalere, når inntekter forsvinner ut av systemet
  • Trafikksikkerheten, når dårlige biler og overarbeidede sjåfører er på veien

Løsninger: Slik kan bransjen rydde opp

For å bekjempe useriøse aktører i varebilbransjen trengs en helhetlig innsats:

  • Strengere tilsyn og kontroller fra myndigheter og A-krimsentre
  • Bestilleransvar for selskaper som bruker transporttjenester
  • Åpenhet i leverandørkjeder, med krav om dokumentert seriøsitet
  • Sanksjoner og rettsforfølgelse av dem som systematisk bryter loven

Konklusjon

Useriøs drift i varebilnæringen er et reelt og voksende problem. Saken i Oslo viser hvordan lovbrudd kan skjules bak flere ledd med underleverandører – og hvordan kjente merkevarer kan bli ufrivillig involvert. Skal vi ha en trygg og bærekraftig transportbransje, må både myndigheter, selskaper og forbrukere stille tydelige krav til seriøsitet, åpenhet og ansvar i alle ledd.


Del gjerne innlegget:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se flere innlegg

Tungtrafikkfelt på E-18 mot Oslo!

Tungtrafikkfelt
Kjørefelt for motorvogn med tillatt totalvekt høyere enn angitt. Skiltet angir at kjørefelt for tungtrafikk begynner og at trafikkreglenes bestemmelser om tungtrafikkfelt gjelder. Skiltet gjelder fram til skilt 507 «Slutt på tungtrafikkfelt» eller til første vegkryss. Skiltet oppheves også av vegvisningsskilt som angir annen bruk av feltet.

Les mer »